Hvordan kan du ta vare på en aldrende hud?

Om du er en av de som aldri har tatt spesielt godt vare på huden din, som nå er i 50-60 årene og føler at ansiktet ikke lengre representerer hvem du er, så er du ikke alene. Linjer i huden er en naturlig del av det å bli eldre. Noen er nesten usynlige og diskret, og andre er dypere og grovere Likevel er det de færreste av oss som gleder seg over nye linjer og tanken på at flere er i vente. Så hvordan kan du ta vare på en aldrende hud? Og hvordan ta vare på huden når du allerede har blitt godt voksen?

aldrende hud

Hva skjer med huden i 50-årene?

I 50-årene blir huden tynnere og det er vanlig å oppleve volumtap. Dette er på grunn av at det ikke dannes nye hudceller like raskt som da man var ung, i tillegg til at produksjonen av kollagen og elastin synker.

Spesielt utsatt er området rundt munnen, hvor det ofte kan dukke opp linjer på overleppen selv om man ikke har røyket.

Tynn og slapp hud er dessverre noe vi ofte må godta kommer med aldringen. Likevel kan graden av rynker og tynn hud bli mye høyere om du ofte utsetter huden din for sol eller røyking.

Hva gjør at huden vår eldes?

Det er mange faktorer som vil påvirke hvordan huden din vil eldes, og det er alltid individuelle faktorer som spiller til grunn. Likevel kan vi liste opp noen av de viktigste faktorene som påvirker hudens aldring:

  • UV-stråler. Hvor mye du har utsatt huden din for UV stråler fra sollys, solarium og skjermer. UV stråling fra sol og solarium står for ca 75% av hudens aldring.
  • Frie radikaler. En fri radikal dannes når vi utsetter kroppen vår for stress, sigarettrøyk, alkohol, forurensing og lignende. De frie radikalene går løs på våre friske celler og skader de.
  • Sykdom og medisinbruk. Om du har levd et helt friskt liv eller med mye sykdom og medisinbruk kan ha en innvirkning på hudens aldring.
  • Livsstil og kosthold. Har du tatt vare på kroppen ved å være regelmessig aktiv, og i tillegg ha et sunt og variert kosthold vil også huden være av bedre kvalitet.
  • Hudpleierutiner. Hvor godt du tar vare på huden til daglig? Gode hudpleierutiner kan ha en stor innvirkning på huden din, og kan gi bedre forutsetninger for en aldrende hud. Om du i tillegg har gått jevnlig til behandling i klinikk er også sjansen større for at du har en sunn og frisk hud også som voksen.
  • Gener. Gener har en brikke med i spillet, og vi er alle født med en hudtype, enten fet, kombinert, normal, sensitiv eller tørr. Hvordan hudtype vi er født med påvirker hudens aldring. Generelt ser vi at de med tørr hudtype lettere får linjer og rynker, mens de som har fet eller kombinert hud kan ha mer arr fra akne.
  • Hudsykdommer. Har du en eller flere hudsykdommer, som akne, rosacea, psoriasis, eksem av ulike sorter eller hudkreft, vil det påvirke din hudhelse og hvordan din hud eldres.
  • Volumtap. Med alderen mister alle underhudsfett i ansiktet som gjør våre ansiktstrekk mer markerte og får huden til å sige i takt med tyngdekraften. Dette sammen med at musklene får mindre tonus gjør at vi ikke lenger ser ut som vi er 30, men får et eldre preg.

Brems hudens aldring i ung alder

Huden er som å eie et hus. Dersom man aldri vedlikeholder det, er det større sannsynlighet for å ende opp med et renoveringsobjekt, og slik er det med huden også. Jevnlig vedlikehold er det aller beste, og om du kan – begynn i ung alder!

For å ta vare på huden din er hudpleierutinene dine det aller viktigste. Daglig bruk av solkrem motvirker 90 prosent av årsaken til aldring, i tillegg minske risikoen for hudkreft.

Regelmessig bruk av hudkremer som inneholder A-vitamin er også anbefalt, da A-syrekremer har en anti-aldrende og anti-akne effekt. Med andre ord – en krem som er godt egnet for ungdommer!

Til sist bør hudpleierutinen fokusere på å gi fukt til huden – som er viktig for hudens vitalitet og barriere. Har du tørr hud vil gode fuktighetsgivende ingredienser forbedre og forsterke hudbarrieren og igjen motvirke tørr hud.

Kort oppsummert: Jo flinkere du er til å gi huden beskyttelse, vitaminer og fukt i ung alder, desto bedre vil huden din holde seg når du blir eldre.

Ta vare på huden etter 50

Med alderen vil fornyelse av hudoverflaten skje sjeldnere enn når du var ung. Da er det vanlig at døde hudceller hoper seg opp og skape en fortykket hudoverflate og gusten hudfarge.

Men det trenger ikke bety at du aldri vil oppleve en sunn og glødende hud i voksen alder!

Å eksfoliere huden ved hjelp av peelinger, kjemisk peel i klinikk eller med kornskrubber vil hjelpe på dette. Da får du i tillegg stimulert huden til å produsere nye hudceller. Vi anbefaler at du eksfolierer huden jevnlig – gjerne 1-3 ganger uken.

I tillegg gjelder de samme reglene for når du er ung. Beskytt huden for solen og stump røyken.

Eldes med verdighet?

Det er aldri for sent å komme i gang med gode hudrutiner og endring, men det krever ofte litt sterkere verktøy når man har ventet mange år med å ta tak i det.

For husk at det å “eldes med verdighet” ikke trenger å være et synonym med at man ikke skal ta vare på huden sin og la den forfalle.

Hos Senzie Medispa har vi høy ekspertise om hud og alderdom, og hjelper deg gjerne om du ønsker å ta vare på huden din uansett hvor i livet du befinner deg. Kom gjerne innom for en gratis konsultasjon!

Flere nyheter